петък, 22 юли 2016 г.

"Когато кучетата плачат" от Маркъс Зюсак - ревю

Ревю на първа книга тук
Ревю на втора книга тук

Когато Камерън се влюбва в Октавия, последното гадже на Руб, всичко изглежда е на път да се промени. Възможно ли е това да раздели двамата братя? Или Октавия да обикне Камерън - аутсайдерът, отхвърлен от обществото и подценяван от родителите си? А на какво е готов Камерън, за да спаси живота на брат си?

В третата и последна част от трилогията за братята Улф, Маркъс Зюсак за пореден път разкрива неизмеримия си талант на разказвач. В "Когато кучетата плачат" на преден план не са боксовите мачове или кучешките залози, нито несгодите, които споходиха господин и госпожа Улф във втората част. Тук те вече са минало и е даден глас на любовта от една страна и прехода към зрялост - от друга. 

Камерън се чувства по-самотен от всякога. Не за дълго, за щастие, и именно самотата го отвежда при голямата любов. Различното е, че този път е споделена. По-малкият от братята Улф притежава рядко срещани за днешното поколение качества - вярност, всеотдайност, добронамереност, устременост. Не мога да кажа абсолютно нищо лошо за него; единствено смятам, че всяко момиче заслужава да срещне момче като Кам, всяко момче - приятел като него, а Руб е най-големият щастливец, че го има за брат. Камерън, неговите мисли и отношение към Октавия са поезия,  а чистотата на душата му няма как да не ви впечатли.
" - Нещо, което бих искал да владея до съвършенство? - Отместих поглед. - Да те обичам. Искам да те обичам съвършено."
Октавия е лъча светлина в дните на Кам, вече тя е най-хубавото нещо в тях. Тя, както и творчеството му, успяват да променят него, представата му за себе си и желанията му. Защото единственото негово желание е вече тя.
"Имах моите думи. Имах Октавия. И сякаш вече не се молех на себе си. Не молех за тези късчета щастие."
" - Чувал ли си някога куче да плаче, Стив? Да вие така силно, че направо непоносимо? Сигурно вият, защото са толкова гладни, че ги боли. Това, е което чувствам аз всеки ден от живота си. Толкова съм гладен да бъда нещо, да бъда някой. И нищо няма да ме спре." 
Боецът на боксовия мач, Кам, от втората книга тук завладява женските сърца, но както можете да предположите, действията му далеч не са водени от чувство на привързаност, а напротив - от вече познатата му абсолютна незаинтересованост към по-сериозните взаимоотношения. Но един неправилен избор отново поставя двамата братя на изпитание, в което трябва да са готови на всичко за другия.

Трилогията за братята Улф разказа трогателната история за (не)семейната любов, за това какво е да си и да имаш брат, а "Когато кучетата плачат" е нейния съвършен завършек. Толкова емоционална и въздействаща, третата книга разгръща най-мащабно образите на братята Улф (и на тримата) и поставя въпроса дали е необходимо да срещнем някого, да се случи нещо...за да станем някой. 

Благодаря на издателство Пергамент Прес
за предоставената възможност!

Няма коментари:

Публикуване на коментар