петък, 20 май 2016 г.

"Перфектна химия" от Симон Елкелес - ревю


В гимназията Феърфийлд, в предградията на Чикаго, всички знаят, че общуването между съученици от южната и северната част на града може да бъде взривоопасно.
Бритни Елис живее в северната. Тя е богата и красива, златното момиче на училището. С една дума - има перфектен живот. Или поне умело успява да накара всички около нея да вярват в това. Но зад безупречната репутация на Бритни се крият сложни семейни отношения...

Алехандро Фуентес живее в южната - бедняшката част на града. Той е корав и груб, известен сред съучениците си като лошото момче, член на опасната банда „Кървавите латиноси“, от която можеш да се откачиш единствено с цената на живота си. Затова никой не е наясно с най-голямата му тайна – желанието му да излезе от бандата и да постъпи в колеж.

Когато през последната година от гимназията Бритни и Алекс са принудени да си партнират в часовете по химия, те изобщо не са очаровани. А арогантността на Алекс му изиграва лоша шега, когато се хваща на бас с един от приятелите си, че ще успее да свали Бритни. И когато между двамата започват да прескачат искри, никой не предполага, че това, което в началото е било невинна игра, съвсем скоро ще се превърне в сериозна опасност, когато бандата се почувства застрашена...

На пръв поглед историята звучи толкова познато - за невъзможната любов между "перфектното" момиче и "лошото" момче. Аз също избързах да заключа, че книгата по нищо няма да се различава от романтиките, които вече съм прочела. Е, съвсем скоро се убедих, че нещата не стоят точно така - "идеалното" момиче само носи маска на такова, прикривайки множеството си проблеми и терзания, а "лошото" момче всъщност притежава огромно сърце. Книгата привлича интереса на читателя още от първото изречение и така до самия край, но това, което я прави толкова увлекателна, е именно липсата на съвършени образи. Проследяването на взаимоотношенията между героите, техните лични и семейни проблеми, позволява на читателя да се привърже още по-силно към Бритни и Алекс, а това, че историята бе разказана от името и на двамата, ни дава възможността да надникнем по-отблизо в техните най-съкровени мисли, тайни и желания.

В началото Бритни не ме заинтригува особено, заради постоянните си опити да задържи маската си на съвършена ученичка, приятелка и гадже, но с течение на времето разбрах, че тя далеч не е толкова перфектна, за каквато успешно се представя. Родителите й никога не са я разбирали и не са давали възможността да бъде себе си, да бъде истинска и единствено са изисквали от нея да бъде каквато те желаят, да постига това, за което те мечтаят. Така с времето у Бритни се е породило трайно чувство на несигурност, лишило я от способността да се доверява, като тя всячески се опитва да скрие тези и други несъвършенства в живота си. С развитие на историята Бритни претърпява огромна промяна - тя успява да повярва в себе си, да се изправи срещу наложените й стереотипи и да се отърси от тях, да поеме своя път в живота, неповлиян от чуждата намеса, да бъде с хората, които обича и я ценят истински. Възхищавам й се, че нито за миг не спря да дарява сестра си с грижите и обичта, от които тя има нужда, че успя да й достави щастието, което заслужава. Несъмнено Бритни разбра това, което й бе нужно, за да вземе живота си в свои ръце и да заживее по начина, по който тя иска. 
"Животът е такъв, какъвто сам го направиш. Ако смяташ, че не можеш да промениш света, тогава следвай пътя, който други са проправили вместо теб. "

Алехандро Фуентес бе изключително интересен персонаж, криещ не само истинската си същност, ами и реалната причина, поради която се представя за толкова "лош". Той произлиза от мексиканска фамилия и е член на бандата "Кървавите латиноси", която може да напусне само като заплати с живота си. На пръв поглед арогантен и надменен, в действителност Алекс е точно обратното - обичащ, мил и грижовен. Принуден да извършва нелегални дела, за да може да закриля майка си и двамата си по-малки братя, Алекс също мечтае да постъпи в колеж. Връзката му с Бритни и чувствата му към нея вероятно са най-красивото нещо, което му се е случвало и той не пропиля това, което се случва веднъж в живота - истинската любов. Още нещо много показателно за него е отношението му към сестрата на Бритни - то не бе изпълнено със съжаление или съчувствие, а по-скоро с искрена обич, за разлика от пренебрежението и безразличието, които Колин, бившето гадже на Бритни, проявяваше.
"Ако научих едно нещо, то е, че никой не е вечно на тази земя. Трябва да живеем за мига, всеки ден... тук и сега."
Бритни и Алекс, на пръв поглед - две противоположности, а всъщност си приличат изключително много. И двамата са издигнали бариера към истинското си "Аз" и не го показват на околните. И двамата желаят да се откъснат от досегашния си живот и да поемат в своя посока. И двамата могат да постигнат всичко това заедно...

Второстепенните герои от своя страна - братята и приятелите на Алекс, както и семейството, приятелите и бившето гадже на Бритни, са неизменна част от историята и също допринасят за развитието й.

"Перфектна химия" на Симон Елкелес е история за пътя, който двама души изминават към постигането на мечтите си и откриването на най-ценното в живота - истинската и незаменима любов, която никога не се забравя. Препоръчвам я на всички почитатели на романтиката или на тези, които биха искали да прочетат един лек, но същевременно интересен роман в духа на Латинска Америка.


Много благодаря на издателство Ибис 
за възможността, която ми предоставиха!


4 коментара:

  1. Колко сладко ревю! :3 Заради теб ми се дочете още повече втората :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, благодаря ти! <3 Аз също се вълнувам за следващата част! :3

      Изтриване
  2. Прекрасно ревю си написала :)

    ОтговорИзтриване